اگر شما هم مانند برخی از خانوادهها، مصرف برنج بالایی دارید و یا مصرف سالیانه خود را به صورت یکجا میخرید، فرقی ندارد مصرف کننده برنج دورود هستید یا سایر برنج های ایرانی بهتر است پیش از هر چیز نکات زیر را برای نگهداری برنج بخوانید.
در نگهداری برنج دو عامل موثر هستند. عامل نخست به محیط و شرایط فیزیکی نگهداری برنج مربوط است، عامل دیگر به پیشگیری از نفوذ حشره، رطوبت و گرما درون برنج مربوط می شود.
1. محیط و شرایط فیزیکی نگهداری برنج
شرایط نگهداری برنج برای همه برنجهای ایرانی از جمله برنج دورود لرستان یکسان است. این نکته ها را برای همه برنج های ایرانی مد نظر داشته باشید.
- محل نگه داری برنج تمیز باشد. پیش از قرار دادن برنج در محل مورد نظر (انباری، کابینت، کمد و …)، آن محل را با دقت تمیز کنید. محل مورد نظر باید عاری از هر گونه تار عنکبوت، دانه های خوراکی و غیر خوراکی و گرد و غبار باشد. لازم است در طول نگهداری برنج، محل مورد نظر همواره مرتب و تمیز نگه داشته شود.
- کیسه های نگهداری برنج را دور از رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا رطوبت داخل برنج تبخیر شود.
- بهتر آن است که کف محل نگهداری برنج را با پالتهای چوبی بپوشانید. همچنین پیشنهاد میشود برنج در ارتفاع 20 تا 25 سانتیمتری نگهداری شود.
- محل نگهداری برنج امن باشد. باید اطمینان داشته باشید که برنج در محلی امن و به دور از دسترس موش و دیگر جانورهای آفت رسان قرار دارد. برای این منظور میتوانید از تلهی موش و دیگر راههای دفع جانور و حشرههای موذی استفاده کنید.
2. پیشگیری از نفوذ حشره، رطوبت و گرما درون برنج
- نقش تعیین کننده کیسه برنج: کیسه و گونیهای پارچهای، از جمله ابزار و عامل های موثر در نگهداری از برنج هستند که خود مانع از بروز رطوبت میشوند. کیسههای پارچهای به دلیل ساختار و نوع مادههایی که در آنها به کار رفته است، نسبت به ظرفهای فلزی، پلاستیکی یا بدتر از همه گونی برنج پلاستیکی، گزینهی بهتری هستند و سبب میشوند برنج دوام بیشتری داشته باشد. همچنین پیشنهاد میشود تا با قرار دادن تختههای چوبی یا دیگر پوششهای رایج در زیر کیسههای برنج، از نفوذ نم و رطوبت به کیسهی برنج جلوگیری نمایید.
- فاصلهی بین کیسهها و البته فضای نگهداری به شدت مهم است. اگر کیسهها را کنار هم قرار میدهید، بهتر است که تا حد امکان میان کیسهها و سطح اطراف آنها، فاصله باشد تا هوا بتواند آزادانه میان کیسهها گردش کند. توصیه می شود کیسههای برنج با سقف محل نگهداری، دست کم 1.5 متر فاصله داشته باشند. هم چنین بهتر بین ردیفهای کیسه برنج و اطراف آنها، از هر طرف یک متر فاصله باشد.
- برای جلوگیری از آفت زدگی، رخنه و حمله حشرات میتوانید با استفاده از روشهای سنتی همچون قرار دادن نمک، برگ گردو و سیر در میان برنج، تا میزان مشخصی احتمال رشد و گسترش آفتها را کم کنید.
- قرص برنج از دیگر ابزارهای مؤثر برای کشتن شپشک است. این قرص گاز سمی خطرناکی تولید میکند که میتواند منجر به مرگ شود به همین دلیل بهتر است از این قرصها استفاده نکنید.
- هر چند ماه یکبار برنج را زیرو رو کرده و مراقب حمله حشرات باشید.
- در صورت آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر حشرات، برنج را در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم نور خورشید پهن کرده و با الک کردن برنج از آسیب بیش از حد جلوگیری کنید.
سلام
در برخی از سایتها نوشته شده برنج شپشک زده را زیر نور آفتاب بین ساعت یک تا سه قرار دهیم ! شما نوشتید زیر آفتاب نباشه و الک کنیم .
شپشک گاهی به برنج میچسبه و رهاش نمیکنه این الک کردن برای اینه که شپشک بریزه ؟
بنده بیشتر دنبال این هستم که بدانم چند ساعت باید برنج را زیر نور آفتاب قرار داد ؟ خورد شدن برنج هیچ اهمینتی برای ما که قصد دم پختک کردن آنرا داریم هیچ اهمیتی نداره فقط میخواهیم هر طوری هست جلوی گسترش شپشک را بگیریم . برنجی را که چند روز پیش خریدیم شپشک داشت . حتما درست نگه داری نکرده بودند و محل نگه داری آن خوب نبوده .
شاید این مطالبی که مینویسم بیشتر بدرد دیگران بخوره تا خودم .
بنظرم بهتر باشه برنج رو در آفتاب روی یک کیسه تمییز پهن کنم بعد از نیم ساعت برای پانزده کیلو برنج چهارصد گرم نمک هم با آن قاطی کنم و بعد از یک ساعت ضمن بررسی آن دوباره داخل کیسه بریزم.
حالا شما که کارشناس هستید نظر خود را بفرمایید شاید هم دوباره آمدم و خواندم .
با تشکر و سپاس فراوان
اگه با خرد شدن برنج مشکلی ندارید میتوانید برنج را به صورت مستقیم در برابر آفتاب به مدت یک الی دو ساعت قرار دهید.
سلام وقتتون بخیر
متاسفانه امسال بخاطر شرایط بد جوی بسیاری از غلات و حبوبات دچار آفت شد و این شپشک به صورت یک معضل بروز کرد.
توصیه ما الک کردن برای حجمهای بالای برنج است! اما برای شما که مقدار مصرفی خانوار دچار مشکل شده میتونید یک ساعت جلوی آفتاب بذارید با تابش نور شپشک از برنج جدا میشه بعد دوباره برنج را بررسی کنید و اگر جوجو نداشت داخل کیسه فریزر بریزید و فریز کنید چرا که برنج آفت زده به محض اینکه در دمای خونه باشه دوباره دچار شپشک میشه!
برنج آریا کاملا مکانیزه تولید و بسته بندی میشه و ما بدون شستشو بهش آب اضافه میکنم و میپذیم شما برای حجم های کم آفت زده میتونید برنج را بشورید آب جوجو رو از برنج جدا میکنه.
در کل شپشک برنج هیچ ضرری برای سلامتی انسان نداره بنابراین شپشک را به روشهای گفته شده یا با پاک کردن جدا کنید و برنج را با خیال راحت مصرف کنید
سلام از کجا میتونیم مطمئن باشیم برنجی که اسنباده میکنیم تو نگهداریش از قرص برنج استفاده نشده باشه؟
سلام، امکان تشخیصی وجود ندارد مگر آثاری از قرص در کیسه برنج ملاحظه نمایید.
سلام، دوست من تو کل برنج های ایرانی از خود کارخونه که برای سورت و بوجار میبرند قرص برنج داخل هر گونی میزارن
کی همچین چیزی به شما گفته؟
از قرص برنج برای برنج مانده و شپشک زده استفاده میشه نه برنج داغی که تازه داخل کارخونه آسیاب شده!!!
جاهای دیگه رو بی اطلاع هستم فقط میدونم شمال هم اینجوری نیست!
در شهر دورود برنج را خود کشاورز برای سفید کردن کارخانه میبره..
هیچ کشاورزی توی محصولش قرص برنج نمیذاره چون 1- بشدت سمی هست و خانواده خودش هم از همون برنج استفاده میکنند. 2- چه دلیلی برای اینکار دارد؟
کشاورزان دو دسته هستند یا محصول را همانجا یکجا به دلال میفروشند یا اینکه مث ما انبار دارند و بعد از سفید به انباری کاملا استاندارد و ایمن انتقالش میدن ( برای خرده فروشی به اقوام و دوستان یا مشتریان وبسایت برنج آریا )
مگه قرص برنجو مفت میدن بعدم به هر کسی نمیدن واشه برنج تازه هم هیچ لزومی نداره فقط برای برنج های که شپشک زده میزارن اونم داخل دستمال میپیچن میزارن که بعد از ۲۴ساعت قرص پودر میشود که اونم توی دستمال باشه چیزی نمیشه.
من خودم توی کار برنجم